1. آيا آي، يو ، دي موجب بيماري عفوني لگن ميشود؟
آي يودي به تنهايي باعث بيماري عفوني لگن نمي شود . سوزاک و کلاميديا، از علل مستقيم و اوليه اين بيماري هستند. جاي گذاري آي يودي در خانمي که مبتلا به عفونت سوزاک يا کلاميديا است منجر به بيماري عفوني لگن مي شود. اين حالت نادر است و بيشترين احتمال ايجاد آن در 20 روز اول جاي گذاري آي يو دي است. در زناني که بيماري هاي منتقله جنسي در آنها شايع است اين بيماري در 1 مورد از هر 666 جاي گذاري آي يو دي (يا کمتر از 2 در 1000) تخمين زده شده است.
2. آيا زنان در هر گروه سني مي توانند از آي يود دي استفاده کنند ؟
بله، محدوده سني حداقل و حداکثر وجود ندارد، در خانم هاي مسن تر در عرض 12 ماه پس از قطع قاعدگي (يائسگي) آي يو دي بايد خارج گردد.
3. اگر خانمي که آي يو دي دارد دچار عفونت منتقله جنسي شود، يا در معرض خطر بالاي اين بيماري ها باشد آيا بايد آي يو دي را خارج نمايد ؟
خير، اگر خانم پس از جاي گذاري آي يو دي، عفونت جديدي مبتلا شده ، در معرض خطر ايجاد بيماري عفوني لگن به علت آي يو دي نيست و مي تواند بدون خارج کردن آي،يو،دي بيماري را درمان نمايد. خروج آي يو دي سودي ندارد و ممکن است در صورت خارج کردن آن ناخواسته باردار شود. با مادر در رابطه با مصرف کاندوم و راههاي پيشگيري از بيماري هاي منتقله جنسي در آينده مشاوره کنيد.
4. آيا استفاده از آي يو دي باعث نازايي زنان مي شود ؟
خير، اگرچه باروري با افزايش سن زن كاهش مي يابد اما استفاده كنندگان آي يو دي مثل كساني كه هرگز اي يو دي استفاده نكرده اند ميتوانند پس از خارج نمودن آن بلافاصله باردار شوند. در مطالعات انجام شده در كساني كه اي يو دي استفاده كرده اند از جمله زنان جوان و زنان زايمان نكرده، خطر نازايي افزايش نيافته است . صرف نظر از اي يودي، اگر زني مبتلا به بيماري هاي عفوني لگن شود و درمان نشود ، احتمال ناباروري وجود دارد .
5. آيا خانم هاي زايمان نكرده هم ميتوانند اي يودي استفاده كنند ؟
بله، زني كه تا كنون زايمان نكرده هم مي تواند از اي يودي استفاده كند اما بايد بداند كه احتمال خروج خود بخودي آن به علت كوچكي رحم وي نسبت به زنان زايمان كرده بيشتر است
6. آيا ممكن است آي يودي از رحم به قسمت هاي ديگر بدن مثل قلب و مغز حركت كند؟
آي يو دي هرگز به قلب، مغز ويا قسمت هاي ديگر بدن حركت نمي كند بلكه به طور طبيعي در داخل رحم مثل دانه داخل غلاف باقي مي ماند. به ندرت آي يودي ممكن است از ديواره رحم عبور كرده و وارد فضاي شكمي شود كه اغلب در اثر تكنيك غير صحيح جا گذاري اتفاق مي افتد كه در عرض 6 هفته يا هنگام جا گذاري و يا در صورت بروز علائم و نشا نه ها در هر زمان، آي يودي بايد با لاپاروسكوپي يا لاپاراتومي خارج شود. معمولا جابه جايي آن علامت ايجاد ميكند و بايد خارج گردد و از ديگر روشهاي تنظيم خانواده استفاده کند.
7. آيا خانمي که چند سال از جاي گذاري آي يو دي آن مي گذرد يا دوره مصرف آن تمام شده و بايد خارج شود، لازم است پس از خروج آي يو دي چند ماه استراحت کند و بعد آي يو دي ديگري جاي گذاري نمايد ؟
خير، ضرورت ندارد و ممکن است مضر باشد. خروج آي يو دي و جاي گذاري آي يو دي جديد بلافاصله، خطر عفونت کمتري نسبت به جاي گذاري آي يو دي با فاصله زماني دارد. بعلاوه ممکن است زن در فاصله زماني قبل از جاي گذاري آي يو دي جديد باردار شود.
8. آيا مصرف آنتي بيوتيک قبل از جاي گذاري به طور معمول ضروري است ؟
خير، بطور معمول نه، ضروري نمي باشد. مطالعات اخير نشان مي دهد در جوامعي که بيماري هاي منتقله جنسي شايع نيستند خطر بيماري هاي عفوني لگني با يا بدون مصرف آنتي بيوتيک پايين است. بايد با سؤالات مناسب خطر بيماري هاي منتقله جنسي را در فرد بررسي نمود و جاي گذاري با روش بسته «بدون تماس دست» انجام داد تا خطر عفونت به حداقل برسد. آنتي بيوتيک در مناطقي که بيماري هاي منتقله جنسي شايع است و دسترسي به تست هاي غربالگري اين بيماري ها محدود است بکار برده مي شود.
9. آيا جاي گذاري آي يو دي بايد فقط در دوران قاعدگي انجام شود ؟
خير، در خانم هايي که هر ماه پريود مي شوند، اگر اطمينان داريم که حاملگي وجود ندارد مي توان آي يو دي را در هر زماني از دوره قاعدگي جاي گذاري نمود. جاي گذاري در زمان قاعدگي از اين جهت ارجح است که اطمينان داريم زن باردار نيست و جاي گذاري نسبت به زمان غير قاعدگي آسان تر است اما اين عيب را دارد که مشاهده علائم عفونت در زمان خونريزي قاعدگي براحتي امکان پذير نيست.
10. آيا لازم است زن خودش اقدام به کنترل نخ آي يو دي نمايد ؟
خير، ضرورت ندارد زيرا خروج آي يو دي خيلي شايع نيست و به علاوه خروج آي يو دي بدون اين که زن متوجه شود خيلي نادر است. دفع خودبخودي آي يو دي در موارد زير اتفاق مي افتد :
1. ماههاي اول جاي گذاري
2. دوران خونريزي قاعدگي
3. کساني که با فاصله کمي از زايمان يا بعد از سقط سه ماهه دوم يا سقط خودبخودي آي يو دي گذاشته اند.
4. زنان زايمان نکرده
اگر خانمي مايل است که مطمئن شود آي يو دي در محل است مي تواند دنباله نخ را خودش کنترل نمايد وگر نه مي تواند بعد از اولين قاعدگي و در دوره هاي قاعدگي بعدي به دقت نواربهداشتي اش را مشاهده کند تا متوجه خروج خودبخودي آن بشود.
11. آيا آي يو دي خطر حاملگي خارج رحمي را افزايش مي دهد ؟
خير، برعکس آي يو دي خطر حاملگي خارج رحمي را کاهش مي دهد. حاملگي خارج رحمي در مصرف کنندگان آي يو دي نادر است. ميزان آن در مصرف کنندگان آي يو دي 12 در 10.000 زن در سال است در حالي که اين ميزان در ايالت متحده در زناني که از هيچ روشي استفاده نمي کنند 65 در 10.000 زن در سال است. در موارد نادري که حاملگي با آي يو دي اتفاق مي افتد، 8-6 مورد از هر 100 حاملگي خارج رحمي هستند. بنابراين اکثريت حاملگي هاي پس از شکست آي يو دي خارج رحمي نيستند. حاملگي خارج رحمي هنوز هم تهديد کننده زندگي زن است به همين دليل کارکنان بهداشتي بايد احتمال آن را در موارد شکست آي يو دي در نظر بگيرند.